[...] aby urozmaicić dietę dostarczając smacznego koktajlu lub wykorzystując odżywkę białkową w formie dodatku do deseru np. z owocami. Jednak oprócz samego uzupełnienia diety w proteiny odżywka białkowa również posiada pewne ciekawe właściwości. Ze względu na to, że jest bogatym źródłem aminokwasów egzogennych, a co za tym idzie, również aminokwasów [...]
Wiele osób szuka problemów z przyrostem siły, masy, mocy czy szybkości w treningu, niektórzy w diecie. Czasem te osoby nie dostrzegają, iż problem leży zupełnie gdzie indziej. Wiele osób wierzy, iż nie należy jeść na noc – być może byłaby to prawda, jeśli nosiłbyś 20-25% tkanki tłuszczowej (ale i tak kwestia byłaby dyskusyjna, np. w kontekście [...]
[...] sprzyja tuczeniu. Czy warto pić dużo mleka? Dwudziestu czterech 8-letnich chłopców poproszono o przyjmowanie dodatkowo około 53 g białka dziennie. 12 chłopców dostarczało proteiny w postaci 1,5 l odtłuszczonego mleka, a 12 innych chłopców w postaci 250 g niskotłuszczowego mięsa. Poza tym nie zmieniano ich normalnej diety. Badanie opublikowano [...]
Wykorzystanie białka w diecie osoby trenującej ma duże znaczenie w kontekście budowy sportowej formy. Wykorzystanie więc produktów żywnościowych, które budować będą bazę naszej diety, powinno być dobrze przemyślane. Źródła białka w diecie powinny być źródłami pełnowartościowymi, które zawierać będą spore ilości aminokwasów egzogennych. Które [...]
[...] się z opiniami, że białka roślinne są tymi niepełnowartościowymi. Jednak, gdy zestawimy je wraz z białkami zwierzęcymi, aminogramy poszczególnych grup białek uzupełniają się, a ich wartość dla naszego organizmu rośnie. Oznacza to, że bez problemu możemy łączyć proteiny pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, jak i czerpać z nich pełnię korzyści.
Wiele osób powiela informacje, które napotyka w sieci, prawie nikt nie sięga do źródeł badań naukowych. Na prostym przykładzie pokażę, iż nie musi być to dobre rozwiązanie. Przykładowo u początkujących nie ma znaczenia, czy obok treningu siłowego prowadzi się sesje aerobowe, interwałowe, mniejsze znaczenie ma rodzaj pracy czy objętość treningu. I [...]
Białko należy do grupy makroskładników dietetycznych, które posiadają właściwości budulcowe. Oznacza to, że proteiny same w sobie są kiepskim źródłem energetycznym, a ich wykorzystanie w diecie ma charakter bardziej funkcjonalny. Pomimo że 1 g białka, dostarcza około 4 kcal (tak samo, jak 1 g węglowodanów), to proces trawienia jest o wiele [...]
[...] tlenku azotu (NO), poprzez wpływ powstającej w hiperhomocysteinemii asymetrycznej dimetylargininy, wykazuje wpływ prozapalny, poprzez zwiększenie produkcji CRP (c-reaktywnej proteiny; dzieje się tak poprzez aktywację szlaku NMDAr-ROS-ERK1/2/p38-NF-κB), ma wpływ na ryzyko powstawania zaburzeń zakrzepowo-zatorowych (np. obniża stężenie [...]
Wykorzystanie odżywki białkowej w suplementacji sportowej jest zjawiskiem dość powszechnym. Osoby trenujące korzystają z tego typu udogodnienia żywieniowego, aby nie tylko nieco ułatwić sobie utrzymywanie diety, ale i dać sobie pewną przewagę w najbardziej newralgicznych okresach dnia treningowego, czyli okresu okołotreningowego. Zazwyczaj osoby [...]
[...] jest procesem złożonym, który wymaga szereg działań dietetycznych, ale i nie tylko. Wiadomym czynnikiem jest odpowiednia dieta, która koniecznie musi być zasobna w proteiny. Jednak oprócz samych białek ważne jest również to, jak trenujesz oraz ile czasu spędzasz na odpoczynku i regeneracji. Ile koncentratu białka na porcję? Zagadnienie [...]
Przyglądając się minionej epoce kulturystycznej, gdzie takie osobistości, jak Arnold, Columbo, Platz, Lee, Dorian czy Ronnie królowali na scenicznych deskach, możemy rzec, że doszło do pewnej kulturystycznej rewolucji, a słowa mistrzów odnośnie treningu były świętym Graalem i nikt nie odważył się trenować w sposób odmienny, niż trenowali [...]
[...] okresu danego dnia, w którym to zastosowanie płynnych protein jest pożądane. W jakich porach dnia suplementacja będzie najbardziej efektywna? W jaki sposób wykorzystać proteiny, aby organizm chętnie wykorzystał całą spożytą pulę białek? Poniżej przedstawiamy pory dnia, w których to produkt białkowy sprawdzi się najlepiej, a ich kolejność [...]
[...] białkowo-węglowodanowa składała się z 90 g białka, 8 g węglowodanów, 2 g tłuszczu na 100 g odżywki. To, co nas najbardziej interesuje w odżywce węglowodanowo-białkowej to proteiny, które stanowił hydrolizowany izolat serwatki. Druga grupa otrzymała odżywkę składającą się tylko z glukozy. Uczestnicy spożywali 1,5 g protein na kg masy ciała [...]
[...] zrekompensować smak. 7. Jeśli jest to możliwe gotuj na parze, piecz na ruszcie lub w piekarniku, ale nie smaż. 8. Nie przegotowywuj jedzenia - proces ten niszczy witaminy i proteiny zawarte w produktach. 9. Zamiast tłuszczu wkładaj do zupy warzywa saute. 10. Wyznacz sobie cel, aby zmniejszyć masę ciała o 18% (ale nie mniej niż 10%). 11. Chudnij [...]
[...] zastrzyki są bardziej efektywne niż tabletki. Dobre rezultaty można osiągnąć już po 50mg/tydzień. Jest on dobry przed zawodami, wraz z niskokaloryczną dietą (jest bogaty w proteiny) daje wysoką jakość mięśni. Ogólnie rzecz biorąc przyśpiesza proces syntezy białka w organizmie, ma bardzo małe działanie androgenne. Powoduje duże przyrosty siły i [...]
[...] się na poziomie 96%, a białko to, wykorzystywane jest do celów budulcowych w 93%, przyswajalność minerałów wynosi 76%. Białko jaja składa się w 88% z wody, 11% to proteiny, 1% witaminy, sole mineralne oraz glukoza. Optymalni dobrze wiedzą, że żadne białko nie może równać się z białkiem pochodzącym z żółtek. To w żółtku znajdują się [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] Organizm czerpie ze swojego magazynu glikogenowego niezbędną energię na drodze procesów biochemicznych, zwanych energetycznymi. Do procesów tych wykorzystywane są również proteiny, które dostarczone przed treningiem siłowym, mają za zadanie chronić mięśnie przed nadmiernym rozpadem (funkcja antykataboliczna). W przypadku ekstremalnego wysiłku [...]
[...] masy mięśniowej. Po 40 latach badań naukowcy stwierdzili, że dla przeciętnego kulturysty wartość 2,75g białka/kg masy pokrywa wszelkie zapotrzebowania ich organizmów na proteiny. Włącz do diety białka jaj, mleko (nabiał), odżywki białkowe jako najwyższej klasy białko oraz nie zapominaj także o rybach, piersiach kurczaka czy indyka, chudej [...]
[...] jeżeli chodzi o podnoszenie poziomów insuliny po treningu. Ten wystrzał insuliny zaowocował 38% szybsze uzupełnianie glikogeniu niż przy samych węglowodanach. A moze same proteiny? Hm.. przecież nie chcielibyście być okradzieni z potencjalnych mięśni nie korzystając z tego co oferuje insulina. Korzyści płynące z insuliny dla osoby trenującej [...]
[...] – poddano 3 seriom eksperymentu. Trening siłowy trwał 60 minut. W ciągu 6 godzinnego okresu po zakończeniu ćwiczeń podano im: 0,3 g na kilogram masy ciała hydrolizatu proteiny serwatkowej (WPH), bez węglowodanów, 0,3 g na kilogram masy ciała hydrolizatu proteiny serwatkowej (WPH) i dodatkowo 0,15 g węglowodanów, 0,3 g na kilogram [...]